„Ar kiškio pyrago ragavot?“

By 2022 25 balandžio Jaunimas, Renginiai

Kaip ir kasmet, praėjus lygiai savaitei po Šv. Velykų, švenčiamas Atvelykis. Pagal lietuvių liaudies tradicijas iki Atvelykio būtinai reikėdavo aplankyti savo krikštavaikius, apdovanoti juos margučiais ir kitomis dovanomis. Šią dieną vėl dažomi kiaušiniai, ridenami margučiai, supamasi sūpynėse.

Kiaušinius per Atvelykį daužo tik vaikai. Tądien daugiausiai dėmesio skiriama vaikams, todėl Atvelykis kartais vadinamas vaikų Velykomis arba Velykėlėmis. Pas mus, Žemaičių Kalvarijoje, tai jau tradicija tapusi šventė „Ar kiškio pyrago ragavot?“. Į šventę suguža ir vaikai, ir vyresni miestelio žmonės.

Šį kartą šventės metu visus linksmino ir žaidybinę Atvelykio programą ruošė teatro studijos „Vyturys“ Velykų zuikučiai bei kapelos „Sosiedaa“ kolektyvo nariai. Rinkome didžiausią, mažiausią, margiausią, tradiciškiausią ir dar visokį kokį margutį, žaidėme žaidimus, dalyvavome estafetėse, ridenome margučius, šokome, apdovanojome konkursų dalyvius bei ramiai bendravome prie arbatos puodelio po visų linksmybių.