Platelių kamerinės muzikos festivalis

By 2021 8 liepos 9 rugpjūčio, 2021 Renginiai Platelių kultūros centre

 Platelių kultūros namuose praūžė penkis savaitgalius žiūrovus kvietęs VIII Platelių kamerinės muzikos festivalis. Pirmasis jo renginys  kamerinės muzikos spektaklis „Sofijos Tyzenhauzaitės jausmų atspindžiai“ – buvo skirtas Plateliuose gyvenusios grafaitės Sofijos Tyzenhauzaitės 230-osioms gimimo metinėms paminėti.
Prieš prasidedant kamerinės muzikos spektakliui, žiūrovus pasveikino Plungės rajono savivaldybės meras Audrius Klišonis, Platelių seniūnas Robertas Šimkus ir knygos apie S. Tyzenhauzaitę „Imperatoriaus meilužė“ autorė Gina Viliūnė. „Pasiilgom, tiesiog pasiilgom to buvimo kartu, bendravimo. Esame socialios būtybės, todėl džiaugiamės atgavę galimybę matyti ir girdėti tai, kas bus šįvakar“, – kalbėjo meras. Platelių seniūnas pažadėjo: „Renginys bus tikrai įspūdingas, žinant, kokia asmenybė buvo grafaitė Sofija. Net Napoleonas sakė, kad geriausia, ką jam teko patirti karo žygių metu, – tai pažintis su Sofija.“ „Kai rašiau knygą apie Sofiją, ne kartą buvau atvykusi į Platelius, daug čia vaikščiojau, bandžiau suprasti, kaip šias vietas jautė grafaitė. Rašydama apie ją, ne tik daug atidaviau, bet iš to rašymo ir sau daug gavau“, – įspūdžiais dalijosi knygos „Imperatoriaus meilužė“ autorė.
Susirinkusiuosius pasveikino ir jaunosios muzikantės iš Plungės Mykolo Oginskio meno mokyklos: Dovilė Lamsargytė, Saulė Lydytė, Lukrecija Šimkutė, Deimantė Rapalytė ir Eimantė Būtaitė.
Prieš suskambant melodijoms ir pasakojimams apie grafaitės S. Tyzenhauzaitės gyvenimą, renginio vedėja žiūrovams priminė: „Šis kamerinės muzikos  skirtas grafaitės Sofijos 230-osioms gimimo metinėms paminėti. Patirsime svaiginančią kelionę į Sofijos laikus ir pajusime jos dvasią, o ant scenos – tas pats fortepijonas, kurio klavišais kažkada bėgiojo grafaitės pirštai.“
Kamerinės muzikos spektaklio „Sofijos Tyzenhauzaitės jausmų atspindžiai“ publiką džiugino jausmingas aktorės Virginijos Kochanskytės, solistų Kristinos Siurbytės, Andriaus Apšegos ir pianistės Beatos Vingraitės pasirodymas, išsiliejęs ir puikiomis melodijomis, ir jautriomis realiomis grafaitės gyvenimo ir meilės istorijomis.
Po koncerto atlikėjams dėkota už muzikos ir jausmų pripildytas širdis, o Platelių kultūros namų vadovams Aivarui ir Alionai Alminams – už festivalio organizavimą. Jau šiandien, gegužės 28-ąją, 19 val. – antrasis festivalio koncertas, į kurį kviečia Klaipėdos kamerinis orkestras.

Parašė: Lina LIŪNIENĖ (Plungės laikraštis)