Užgavėnės

By 2019 26 vasario 5 vasario, 2020 Renginių archyvas

Kalvariškiai šiemet Užgavėnes pradėjo švęsti svetur. Šeštadienį, vasario 25 d., Priekulės Turgaus aikštėje garavo didžiuliai katilai.Užgavėnes švenčiantys priekuliškiai surengė šiupinio virimo varžytuves. Į jas sukvietė 15 komandų iš buvusių ir esamų Mažųjų Lietuvos kultūros sostinių. Tarp jų buvo ir Žemaičių Kalvarijos šiupinio virimo komanda. Šiupinio virimo procesą stebėjo ir vertino ekspertų komisija, vadovaujama nepriklausomo mitybos ir kulinarijos eksperto Vincento Sako. Kalvariškiai neliko nepastebėti. Jų šiupinys buvo pripažintas vienas iš skanesnių. Vyriausioji komandos šeimininkė – Irena Marcinkevičienė.

Priekuliškiai taip valgę šiupinį, kad net per barzdą varvėję. Kalvariškiai ne tik virė šiupinį, bet ir pristatė Žemaičių Kalvarijos Užgavėnių tradicijas, įspūdingai pasipuošę persirengėliais pokštavo, kėlė šurmulį aikštėje, koncertavo bei dalyvavo varžytuvėse.

Sekmadienį, vasario 26 d., kalvariškiai vyko į Užgavėnių šventę Nevarėnuose. Čia žemaitiškai dainavo, šokius šoko, porino, bei organizavo varžytuves.

Užgavėnių šventės dieną kalvariškiai triukšmavo savo miestelyje ir kvietė visus išvaryti žiemą. Užgavėnės – viena savičiausių ir žaismingiausių tradicinių švenčių. Seni žmonės sakydavo – jei Užgavėnių nešvęsi, tai visus metus nuo nelaimių neatsiginsi. Todėl kalvariškiai Užgavėnes šventė kaip visad triukšmingai, gausiai, nepamiršdami kaimyno aplankyti, palinkėti gerų, derlingų metų ir kartu su More sudeginti visas negeroves.